- Μπάκιγχαμ
- (Buckingham). Τίτλος ευγενείας που δόθηκε σε μέλη επιφανών οικογενειών της Αγγλίας (11ος-19ος αι.). Τα σημαντικότερα πρόσωπα από αυτά είναι:
1. Τζον Σέφιλντ, μαρκήσιος του Νόρμανμπι, δούκας του – (1648-1721). Άγγλος ευπατρίδης και πολιτικός. Σε ηλικία 23 χρονών ήταν ταυτόχρονα κυβερνήτης πολεμικού πλοίου και διοικητής συντάγματος πεζικού. Υπηρέτησε στον γαλλικό στρατό κάτω από τις διαταγές του Τιρέν και το 1680, επικεφαλής 2.000 ανδρών, πήρε μέρος στις επιχειρήσεις ανεφοδιασμού της Ταγγέρης, που την πολιορκούσαν οι Μαυριτανοί. Ως μέλος του ιδιαίτερου βασιλικού συμβούλιου και μέγας αυλάρχης του Ιάκωβου B’, έδειξε στην επανάσταση μεγάλη πολιτική επιδεξιότητα. Ο Γουλιέλμος της Οράγγης, αναγνωρίζοντας τις ικανότητες του, τον διατήρησε ως μέλος του ιδιαίτερου συμβουλίου του. Κατά τη βασιλεία της Άννας έφτασε στο αποκορύφωμα της παντοδυναμίας του και, μετά την πτώση του Μάλμπορο, έγινε λόρδος καγκελάριος του βασιλικού οίκου και πρόεδρος του ιδιαίτερου συμβουλίου του βασιλιά. Μετά τον θάνατο της Άννας διετέλεσε μέλος της αντιβασιλείας. Όταν έγινε βασιλιάς ο Γεώργιος A’, αποσύρθηκε από την πολιτική. Ο Μ. ήταν πολύ μορφωμένος, έγραψε μάλιστα και ποιήματα, τραγωδίες και απομνημονεύματα που εκδόθηκαν το 1723-1729 στο Λονδίνο.
2. Τζορτζ Βίλιερς, δούκας του- (1592-1628). Άγγλος πολιτικός. Από πολύ μικρός έμεινε ορφανός από πατέρα, αλλά η μητέρα του φρόντισε πολύ την εκπαίδευσή του και, όταν το 1614 παρουσιάστηκε στην Αυλή, ο βασιλιάς εκτίμησε τα προσόντα του και τον προσέλαβε στην ιδιαίτερη ακολουθία του, σε αντικατάσταση του δούκα Σόμερσετ. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο βασιλιάς τίμησε τον νεαρό ευπατρίδη με σωρεία αξιωμάτων – του αυλάρχη, του ιππότη, του βαρόνου, του υποκόμη του Βίλιερς, του κόμη, του μαρκήσιου και τελικά του δούκα του Μ. Το 1619 διορίστηκε λόρδος αρχιναύαρχος επειδή ήταν μορφωμένος, ενεργητικός και προικισμένος με θέληση και ο βασιλιάς τον θεωρούσε ως τον καταλληλότερο για την οργάνωση του αγγλικού ναυτικού. Η υπερβολική όμως εύνοια της τύχης έκανε τον Μ. εγωιστή και αλαζόνα. Το 1620 πέτυχε να αναλάβει και την εξωτερική πολιτική του κράτους και αρχικά στράφηκε προς την Ισπανία και επιχείρησε να υπογράψει μαζί της συμμαχία εναντίον της Ολλανδίας. Για να πετύχει στον σκοπό του, μεσολάβησε να παντρευτεί ο διάδοχος Κάρολος την ινφάντα Μαρία. Για τον σκοπό αυτόν μάλιστα πήγε ο ίδιος στην Ισπανία μαζί με τον διάδοχο. Επειδή οι Ισπανοί παρ’ όλα αυτά δεν πείστηκαν, δεν δίστασε να βρίσει την καστιλιανή Αυλή, πριν φύγει για το Λονδίνο. Αμέσως μετά στράφηκε προς τη Γαλλία και άρχισε διαπραγματεύσεις για τον γάμο του διάδοχου με την πριγκίπισσα Ερριέτα – Μαρία, αδελφή του Λουδοβίκου ΙΓ’. Τον καιρό όμως εκείνον πέθανε ο βασιλιάς Ιάκωβος A’ (1625) και τον διαδέχτηκε ο Κάρολος A’. O νέος μονάρχης έδειξε επίσης τυφλή εμπιστοσύνη στον Μ. Από τότε όμως η τύχη φαίνεται να τον εγκαταλείπει, γιατί δεν είχε πια παρά αλλεπάλληλες αποτυχίες. Αρχικά ατύχησε στην εκστρατεία στο Παλατινάτο, ακολούθησε η ατυχής έκβαση της ναυμαχίας του Κάδιξ (1625) και τέλος η σύγκρουση με τη Γαλλία, μετά την άπρεπη συμπεριφορά του Μ. προς τον Ρισελιέ και την Άννα της Αυστρίας. Η αγγλική κοινή γνώμη και το κοινοβούλιο της Αγγλίας στράφηκαν εναντίον του ευνοοούμενου του βασιλιά. Ο Μ. θέλησε τότε να ανακτήσει την παλιά δημοτικότητά του με μια επιδρομή εναντίον της Γαλλίας και για τον σκοπό αυτό άρχισε να προετοιμάζει τον στόλο. Ενώ όμως βρισκόταν στο Πόρτσμουθ έτοιμος να ξεκινήσει για την επιδρομή, δολοφονήθηκε από κάποιον φανατικό αξιωματικό του ναυτικού, τον Τζον Φέλτον.
ανάκτορα του Μ. Ανάκτορο στο Λονδίνο, κοντά στο Σεντ Τζέιμς Παρκ. Το οικοδόμησε το 1703 ο Σέφιλντ, δούκας του Μ. Το ανάκτορο αγόρασε το 1761 ο βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος Γ’. Το 1825 ανακαινίστηκε και έγινε επίσημη διαμονή του βασιλιά Γεώργιου Δ’. Το 1846 χτίστηκε μια νέα του πτέρυγα. Οι αίθουσές του κοσμούνται με έργα τέχνης και πίνακες των Ρέμπραντ, Ρούμπενς, Βατό και άλλων.
Ο Άγγλος πολιτικός και ποιητής Τζoν Σέφιλντ, δούκας του Μπάκιγχαμ.
Ο Άγγλος πολιτικός Τζορτζ Βίλιερς, δούκας του Μπάκιγχαμ.
Η βασιλική άμαξα μπροστά από το ανάκτορο του Μπάκινγχαμ στο Λονδίνο (φωτ. ΑΠΕ).
Dictionary of Greek. 2013.